6 Mart 2012 Salı

Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir?

Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir?, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? bul, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? ara, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? öğren, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? anla, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? oku, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? ara, Güneş Tutulması, Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Nasıl olur? Güneş Tutulması Nasıl Gerçekleşir? konusu,


Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeniay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay Dünya çevresinde yaklaşık 12 kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında 5 derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir; bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler, bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.
Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.
En son gözlemlenen Güneş tutulması, 11 Temmuz 2010'da gerçekleşen tam tutulmadır. Türkiye'den gözlemlenebilen en son Güneş tutulması ise, 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşmiştir. En son da 4 Ocak 2011 tarihinde görülmektedir.


* Tam Güneş Tutulması,
* Halkalı Güneş Tutulması
* Hibrit Güneş Tutulması,
* Parçalı Güneş Tutulması, 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder