Yanıt: Isı alış – verişinde değişik iki çeşit ısıya sahip olan, cisimlerden biri düşük sıcaklıkta ise diğeri yüksek sıcaklıkta olur. Bu değişik ısıya sahip olan iki cisim arasında ısı alış – verişi olur. Sıcaklığı yüksek olan cisim ısı verir, sıcaklığı düşük olan cisim ısı alır.
Örnek: 30 derecelik ısıya sahip olan demir, sıcaklığı 85derece olan suyun içine atılıyor. Bu durumda 5 dakika bekleniyor. Sonra su ile demir kontrol edildiğinde su ile demirin aynı sıcaklıkta olmadığı ortaya çıkıyor. Bunun nedeni Sıcaklığı 85 derece olan su demirden daha yüksek sıcaklığa sahip olduğundan su ısı verir. Sıcaklığı suyun sıcaklığından daha düşük olan demir ısı alır Suyun verdiği ısı, demirin aldığı ısıya eşittir. Yani su ne kadar ısı verirse demirde o kadar ısı alır. Alınan ısı verilen ısıya eşit olur.
Suyun ve demirin sıcaklılıkları eşit oluncaya kadar ısı alış – verişleri devam eder. Bu ısı alış – verişinde suyun ısısı düşer, demirin ısısı yükselir. Bu ısı alışverişleri her ikisinin ısısı da eşit oluncaya kadar devam eder. Her iki maddede ortak sıcaklığa kavuşunca ısı alışverişleri son bulur. Son bulunan bu sıcaklığa ise ortak sıcaklık denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder