5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Dilsiz Harita - Akdeniz Bölgesi, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dilsiz Harita - Akdeniz Bölgesi, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita bul, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita yap, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita indir, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Bölgelerimizi Tanıyalım Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita Etkinliği, 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Akdeniz Bölgesi - Dilsiz Harita Çalışma Sayfası AKDENİZ BÖLGESİ
Akdeniz Bölgesi
P Adını Akdeniz’den almıştır.
P Bölge genel olarak Toros Dağları ve yüksek platolarla kaplıdır.
P Dağlık alanların yanında büyük ve verimli ovaların da geniş yer kapladığı bir bölgedir.
◊ Çukurova, Silifke Ovası, Amik Ovası, Antalya ovası en önemli ovalarındandır.(Çukurova delta ovası)
P Dağlar kıyıya paralel uzanır.
◊ Akdeniz iklimi iç kesimlere giremez.
◊ Kıyı ile iç kesimler arasında iç kesimler zordur ve geçitlerden sağlanır. (Çubuk, Sertavul, Gülen ve Bertavul geçitleri)
P Toros Dağları bölgenin en batısından başlayıp Doğu Anadolu’ya kadar uzanan ülkemizin en uzun sıradağlarıdır.
P Ceyhan, Seyhan ve Aksu en önemli akarsularıdır. Asi, Manavgat ve Dalaman da bu bölgededir.
P Burdur, Isparta, Eğirdir göllerinin bulunduğu “Göller Yöresi” olarak bilinen bölüm de burada bulunur.
P Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz İklimi görülür.
◊ Bu iklim tarım üretimi ve ürün çeşitliliği açısından çok elverişli bir ortam oluşturmuştur.
P Nüfus kıyılarda ve ovalarda toplanmıştır.
P Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin, Antalya, Burdur bu bölgedeki illerdir.
P Ekonomi daha çok tarıma dayalıdır. Adana bölümü, Antalya Bölümü’ne göre daha sade bir yapıya sahiptir. Bu durum Adana Bölümü’nde ticaret, sanayi ve ulaşım imkânlarını geliştirmiştir.
P İklim nedeniyle seracılık en çok burada yapılır.
P Yer fıstığı, turunçgiller, muz, gül, mısır ve soya fasulyesi üretiminde Türkiye’de 1. Sıradadır.
P Akdeniz ikliminin bitki örtüsü makidir. Makiler yaz kış yaprağını dökmeyen kısa boylu ağaçlardır.
indir word |
Akdeniz Bölgesi
Türkiye’nin güneyinde yer alır ve adını komşu olduğu Akdeniz’den alan bir bölgedir. Adana ve Antalya bölümü olarak ikiye ayrılır.Beydağı, Elmalı, Sultan, Çiçekbaba dağları, Batı Toroslar, Tahtalı, Boklar, Aladağ, Binboğa Dağları Orta Toroslar içinde kıyıya paralel olarak uzanır. Bu oluşum sebebiyle ; Denizin etkisi iç kesimlere sokulamaz.Kıyı ile iç kesimler arasında ulaşım zordur. Dolayısıyle ulaşımda geçitler önem kazanır. Gülek, Belen, Sertavul ve Çubuk geçitleri kıyıyı iç kesimlere bağlayan önemli geçitlerdir.Boyuna kıyı tipi görülür. (Finike, Kaş arasında Dalmaçya kıyı tipi görülür).Kıta sahanlığı dar, falez oluşumu fazladır.Girinti-çıkıntı azdır. Antalya ve İskenderun Körfezi ile Taşeli ve Teke yarımadaları önemli girinti ve çıkıntılarıdır. Taşeli ve Teke Yarımadaları aynı zamanda plato görünümündedir.Tektonik oluşumlu Amik, Islahiye, Maraş, Burdur ve Isparta ile karstik oluşumlu Elmalı, Tefenli, Bozova, Korkuteli, Ketsel, Avlan Ovaları, bölgenin önemli düzlükleridir.Çukurova ve Silifke Ovası da delta ovası grubuna girer. Türkiye’de karstik şekiller en çok Akdeniz bölgesindedir.
Seyhan, Ceyhan, Asi, Göksu, Manavgat Çayı, Köprü Çay, Dalaman Çayı ve Aksu Akdeniz Bölgesinin önemli akarsu kaynaklarıdır.Kovada, Eğirdir, Beyşehir, Suğla, Salda, Söğüt, Burdur ve Acıgöl ise önemli gölleridir.
Akdeniz Bölgesinin kıyı kesimlerinde yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz İklim koşulları geçerlidir. İç kesimlerde ise karasal iklim görülür.
Akdeniz Bölgesi Kıyı kesiminde bitki örtüsü makilik, iç kesimlerde ise bozkırlardan oluşur.
Çukurova, Antalya yöresi, Mersin ve İskenderun çevresinde nüfus yoğundur.Teke, Taşeli yarımadası ile Göller Yöresi ve Toroslarda nüfus yoğunluğu daha azdır.
Akdeniz Bölgesinin kıyısında turunçgiller, pamuk, muz, soya fasulyesi, susam, mısır ve yerfıstığı yetiştirilir.İç kesimlerde ise, şeker pancarı, tahıllar, haşhaş ve gül yetiştirilir. Dağlık kesimlerde hayvancılık faaliyeti gelişmiştir. Özellikle kıl keçisi yetiştiriciliği önemlidir.
Orman bakımından %24,5 ile Türkiye genelinde 2. sıradadır.Kıyı uzunluğu 1.577 km.’dir. Boyuna kıyı tipi görülür.Yer fıstığı turunçgiller, muz, gül ve soya fasülyesi üretiminde 1. sıradadır. Türkiye’de Muz yalnız bu bölgede yetişir.Karstik şekillerin en çok görüldüğü bölgedir.Kışları en ılık, yazları en uzun geçen bölgedir.Toroslar, iç bölgelere ulaşımı güçleştirir ve deniz etkisinin içerilere girmesini engeller. Aynı zamanda kıyı kesimini İç Anadolu Bölgesinden gelen soğuk havalardan korur. Türkiye’de Yıllık sıcaklık ortalaması en fazla olan bölgedir.Yıllık Sıcaklık Ortalaması: 18.5 °C, En soğuk ay ortalaması: 10 °C, En sıcak ay ortalaması: 28°C’dir
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder